En god madordning er ikke altid det højeste på prioriteringslisten i danske virksomheder – men ifølge ny forskning fra WHO og Thrive Global, er der en direkte sammenhæng mellem hvad arbejderne i en virksomhed spiser og det generelle produktionsniveau.[Linjeskift til tekstombrydning]Over 55% af adspurgte arbejdere hos et anonymt firma i England, gav i et dybdegående spørgeskema udtryk for at den mad der blev serveret på arbejdspladsen, havde en reel indflydelse på deres arbejdsmoral, arbejdsindsats og endog psykisk velvære.
Eksperter mener, at dette ikke blot er noget arbejderne mener og føler, men skyldes den betydelige indflydelse den rette ernæring har på kroppen i de krævende arbejdstimer.
Den rette kost i arbejdstiden sikre ikke blot arbejdernes fysiske velvære, der er også en direkte kausalitet mellem en madordnings kvalitet og medarbejdernes psykiske velbefindende. I det førnævnte spørgeskema, udtrykte medarbejdere hos virksomheder med madordning langt oftere, at de følte sig værdsatte af de virksomheder de arbejder for.
Du er hvad du spiser[Linjeskift til tekstombrydning]Det engelsk ordsprog, “du er hvad du spiser” kan i dette tilfælde ændres til, “dine medarbejdere yder arbejde af samme kvalitet, som den mad du serverer for dem”.
Samme studie som nævnt tidligere i denne artikel, viste ligeledes at madordninger kan føre til øget produktivitet.[Linjeskift til tekstombrydning]Når arbejdspladser med madordning blev sammenlignet med arbejdspladser uden, sporede forskerne tydelige forskelle i arbejdsindsats og humør hos de ansatte – forskerne kunne ligeledes se, at arbejdere hos disse arbejdspladser gennemsnitligt havde lavere blodsukker og flere sygedage. Samlet set, var forskellen i arbejdsudbytte hos virksomheder med en sund frokostordning 46% højere end modparterne uden en lignende ordning.
At arbejdere der har adgang til en madordning har færre sygedage, skyldes formodentligt at madordninger fordrer en sundere livsstil og giver arbejderne adgang til retter, som de ofte ikke selv ville have tid eller ressourcer til at tilberede hjemmefra. Ved at give adgang til sunde alternativer frem for hurtige (og ofte mere usunde) fastfood og madpakkeløsninger, opnår man derved også sundere og mere energiske arbejdere.
En sund madordning resulterer i glade arbejdere
Ifølge et forskningsprojekt udført af Felice Jacka fra det australske universitet Deakin, kan sund kost øge humøret hos individer betydeligt, indenfor blot få uger. Projektet fokuserede på individer med stress eller depression, hvoraf to grupper blev oprettet: Begge grupper modtog igennem projektforløbet behandling gennem samtaleterapi. Udover dette modtog den ene af grupperne også måltider anbefalet af en professionel diætist.
Projektet viste, at individer i gruppen der modtog kostråd, var betydeligt gladere og mere energiske ved projektets afslutning.
Dette betyder at medarbejdere der har adgang til frisk, sund og nærende kost vil have et større mentalt overskud, end de der dagligt tager sig til nøje med en leverpostejmad og et stykke ost.
Et lignende studie udført i nabolandet Tyskland, understøttede Jackas resultater. Her kunne det påpeges, at særligt grøntsager førte til en øget mængde af de stoffer i kroppen, der udløses ved følelsen af glæde.
Ydermere, udviste individer med en balanceret og sund kost øget evne til at koncentrere sig, og huske budskaber over tid. Det kan derfor ikke understreges nok, hvor stor en rolle den rette madordning kan spille på en arbejdsplads.